Doorwerken tot 67 jaar: moet dat of wil je dat?

Doorwerken tot 67 jaar: moet dat of wil  je dat? En is er dan ook werk voor je?

De leeftijdsgrens voor ons pensioen schuift op. Doorwerken tot 67 jaar of ouder. Veel mensen zien er tegen op, zien uit naar hun pensioen. Vooral voor mensen die zwaar lichamelijk werk doen is die leeftijdsgrens te hoog. Anderzijds zijn er mensen  die er niet aan moeten denken te moeten stoppen met hun werk. Zij willen juist graag doorwerken zolang ze daar zelf plezier in hebben. Dat is denk ik het grote punt: heb je plezier in je werk? Is het iets waar je graag je bed voor uit komt? Dan is doorwerken tot 67 jaar geen straf.

Het is ook te begrijpen dat de leeftijdsgrens opschuift. We worden steeds ouder, maar we studeren gemiddeld ook langer, beginnen dus later met deelnemen aan de arbeidsmarkt. In dit licht gezien is het vreemd dat veel mensen van laten we zeggen 40 + al te maken krijgen met het feit dat werkgevers liever jongere werknemers aannemen, met een lager salaris. Jammer, op deze manier gaat veel kennis en knowhow verloren, blijft onbenut. Bovendien gaat heel veel talent en ervaring weg uit een bedrijf door het “job hoppen”.  Hoewel het er op  lijkt dat jet ‘job hoppen”door de crisis wat minder wordt.

Las laatst ergens dat juist vrouwen boven de 50 goede werknemers zijn: worden minder afgeleid door hun gezin. Ze richten zich met veel enthousiasme op hun baan. Zijn blij met hun werk, een stuk zingeving nu de kinderen het huis uit zijn. En juist die groep komt vaak moeilijk aan de slag. Toch leeftijdsdiscriminatie?

Wat de meeste bedrijven niet beseffen is dat ze op termijn de oudere werknemer zullen gaan missen: ze doen te weinig aan “succession planning”. Talent en kennis gaan verloren, als de babyboomers met pensioen zijn komt er waarschijnlijk een groot tekort aan goed geschoolde werknemers. Dit staat haaks op het feit dat er nu zoveel werkzoekenden zijn in de groep 50 plussers. Mensen met talent en kennis, die dat kunnen overdragen aan de volgende generatie werknemers….als ze daar de kans voor krijgen. Veel werkgevers beseffen niet dat ze last krijgen van “brain drain”  en straks moeite zullen hebben om geschikte werknemers te vinden. Een gemiste kans.

Zou het niet fijn zijn als mensen echt zouden kunnen kiezen: doorwerken zolang ze willen, met veel plezier kennis overdragen. Daar de kan voor krijgen? Maar ook eerder kunnen stoppen als ze het echt niet volhouden, zonder dan te maken te krijgen met een groot inkomensverlies? Een Utopia? Of zou het mogelijk zijn?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.