Fluoride in tandpasta: goed of gif?

In de jaren 30 van de vorige eeuw ontdekte men bij toeval dat fluoride, afkomstig uit afval van de staal en aluminium industrie het tandglazuur harder kon maken. Tegenwoordig bevatten heel veel tandpasta’s fluoride en krijgen kinderen fluoride behandelingen bij de tandarts, en fluortabletjes. Maar is dat wel zo goed? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat fluoride helemaal niet zo onschuldig is als de meeste mensen denken.
Er wordt zelfs beweerd dat het uitermate schadelijk is. Er is heel veel over te vinden op internet. Vreemd, dat de verschillende verhalen elkaar zo tegen spreken. Kijk je op sites die iets met tandheelkunde te maken hebben, dan lijkt het wel of fluoride echt een must is. Je gebit heeft het nodig volgens tandartsen . Maar op andere sites wordt gewaarschuwd tegen de gevaren van fluoride. Wat moet je geloven? Het is inderdaad zo dat fluoride krasjes opvult die worden veroorzaakt door schurende tandpasta’s. Maar is het dan niet wijzer om een tandpasta te kiezen die geen schurende werking heeft? Die zijn er ook.
Een heel lage dosering fluoride is volgens de autoriteiten niet schadelijk. Dus als het alleen bij tandpasta zou blijven, en je waakt er voor geen tandpasta in te slikken, dan valt het misschien mee. Maar hoe voorkom je dat kinderen tandpasta inslikken? En wat blijkt, tegenwoordig wordt ook in de voedingsmiddelen industrie aan sommige producten fluor toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is jozozout. Hoe weet je dan hoeveel je binnen krijgt?
Ik ben wel heel blij dat het toevoegen van fluor aan het drinkwater hier in Nederland niet gebeurt. In de jaren 70 heeft dokter Hans Moolenburgh zich ingespannen om daar een eind aan te maken. Met succes!
Het is altijd lastig, wie heeft er gelijk. Maar dachten we 50 jaar geleden ook niet dat het gebruik van asbest geen kwaad kon? Mijn moeder had nog een asbest plaatje als vlamverdeler onder de pannen.

Nu weet iedereen van de gevaren van asbest en worden wijken ontruimd als ergens asbest vrijkomt.
Is het niet beter om het zekere voor het onzekere te nemen en gewoon geen fluor te gebruiken? Je kunt je gebit ook goed verzorgen met een fluorvrije tandpasta!

 

 

Links:
http://www.healthunity.pw/baanbrekend-onderzoek-naar-relatie-fluoride-en-hersenaandoeningen/
http://www.nvbt.nl/pagina=25&menu=21
http://www.blijpartij.nl/page77.php
Fluoride nu goedgekeurd als voedingssupplement
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluoride

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.