Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap, wat betekent dat voor jou?

Voel jij je een leider? Heb jij leiderschapskwaliteiten? En wat zijn die kwaliteiten dan?

We zoeken het vaak alleen in werk. Als je bijvoorbeeld hoofd van een grote afdeling bent bij een bedrijf, dan moet je wel een leider zijn. Of als je aan het hoofd staat van een grote onderneming.  En natuurlijk, dat zijn vaak mensen die echte leiders zijn. Als het goed is. Maar de manier van leiding geven kan ook nogal verschillend zijn. Soms is een leider een echte “baas”.  Maar is dat de ideale leider? Deleadership-153250_1280 (1) leider waar mensen graag achteraan gaan? Of mee willen werken? Ik denk dat daar meer voor nodig is. Dat je als leider je moet kunnen verplaatsen in de mensen waar je mee werkt. Dat je zelf het goede voorbeeld moet zijn. Dat je mensen met respect behandelt. Dat je ziet wat mensen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. En dat je mensen laat weten als iets beter kan, maar juist ook als ze iets heel goed hebben gedaan. Dat is volgens mij hoe je mensen kunt leiden op een prettige manier. Dan willen mensen ook graag met je werken en hebben ze plezier in hun werk. Persoonlijk leiderschap is gebaseerd op vertrouwen, samenwerken, eerlijkheid, visie en geloof in eigen kunnen. De voorwaarden scheppen waardoor mensen goed en met plezier hun werk kunnen doen. En gezamenlijk doelen bereiken.

Maar hoe zit dat met persoonlijk  ZELF leiderschap?

Leiderschap over jezelf. Dat heeft volgens mij  ook in ieder geval te maken met respect. Zelfrespect in dit geval. Kijken hoe iets beter kan, maar zeker ook kijken naar wat je al goed doet. Duidelijk je eigen keuzes maken, prioriteiten stellen. Nee zeggen als dat goed voor jou is. Dat is één van de dingen die ik zelf wel lastig vind, zeker nee zeggen tegen mensen die je na aan het hart liggen. Maar soms is dat toch nodig, voor je eigen bestwil. Vooral vrouwen hebben daar moeite mee geloof ik. Zeker moeders! Pas heb ik een vliegreisje gemaakt. Het verhaal van de stewardess over de zwemvesten en zuurstof maskers kwam natuurlijk weer voorbij. “Doe eerst je eigen zuurstofmasker op , en dan pas dat van je kind”.  Gelukkig heb ik nog nooit zoiets meegemaakt, maar ik denk dat je als moeder geneigd bent om eerst voor je kind te zorgen. En toch, je moet echt als eerste goed voor jezelf zorgen. Want dan pas kun je voor je kind zorgen. Een mooie les,want dat geldt ook in het leven van alledag. Waarom doen we het dan vaak niet? En dat zelfrespect, hoe zit dat?  Hoe vaak veroordelen we onszelf als we iets naar ons idee niet helemaal perfect hebben gedaan? Ik denk dat als we tegen vriendinnen zouden praten zoals we soms tegen onszelf praten, de vriendschap snel over zou zijn. Waarom doen we dat?

Toch zijn wij leiders, managers zelfs.

Een gezin met een paar kinderen runnen daar moet je ook wel een leider voor zijn. Iemand die beslissingen neemt, het overzicht houdt. Het lijkt toch soms wel een klein bedrijf? Zeker als je naast dat gezin ook nog je eigen baan hebt?  Als ze wat groter zijn en allerlei dingen na schooltijd ondernemen dan moet je ook nog eens een logistiek planner zijn om ze op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen. Heel wat geregel. Ik hoor wel eens van parttime werkende moeders dat de dagen dat ze thuis zijn vaak nog businesswoman-453487_1920drukker en vermoeiender zijn dan hun dagen bij hun baas….

 

Hoe kun je persoonlijk  ZELF leiderschap verder ontwikkelen?

Voor mij zit dat vooral in duidelijke keuzes maken. Ook zelf de keuze maken ( als het mogelijk is) of je wilt blijven werken als je moeder wordt. En hoe je dat dan wilt regelen.  Je eigen keuzes maken, niet alleen maar doen wat de buitenwereld van je verwacht.  Maar ook doelen stellen en er voor werken. En natuurlijk blijven leren, je blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang. Persoonlijke groei, open staan voor nieuwe dingen is voor mij belangrijk.  Hoe zie jij dat? Wat doe jij om jezelf te blijven ontwikkelen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.