ZZPer of ondernemer?

De opmars van de ZZPer

 

Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf als ZZPer. Deels omdat zij gewoon niet meer voor een baas willen werken. Maar soms ook naast hun ( parttime) baan, om iets voor zichzelf te hebben. Maar er is ook een steeds grotere groep die weinig keus heeft. Gewoon omdat ze moeilijk aan een nieuwe baan kunnen komen vanwege hun leeftijd. Vaak zijn dit mensen die jaren in het bedrijfsleven hebben gewerkt, goede banen hebben gehad maar bijvoorbeeld nu boventallig zijn verklaard. Mensen met veel werkervaring en capaciteiten. Het UWV zet mensen ook vaak op het spoor van zelfstandig werken, als ZZPer. En zo begin je dan na je 50ste  alsnog zelf een bedrijf.  Niet omdat het ondernemen je in het bloed zit. Dan had je dat al veel eerder gedaan. Maar puur door de omstandigheden. Was je je baan niet kwijtgeraakt, dan zat je daar waarschijnlijk tot aan je pensioen. Maar er zijn ook mensen die dan het roer volledig omgooien, en gaan doen waar hun hart ligt. Niet waar ze voor gestudeerd hebben. Eindelijk doen wat ze echt graag willen. Dat is natuurlijk heerlijk…..

Het heeft natuurlijk ook wel wat, je bent ineens niet meer een werkloze, maar je hebt je eigen onderneming. Maar er komt heel wat bij kijken natuurlijk. En als je dan alles een beetje geregeld hebt, dan is het zaak om op zoek te gaan naar klanten. Waar vind je die, en hoe? Gelukkig zijn daar tegenwoordig heel veel manieren voor. Netwerken, internet, social media natuurlijk, en advertenties…..En dan loopt je bedrijf….Je bent de koning te rijk met je eerste klanten. Maar levert het ook genoeg op? En levert het een continue stroom van inkomen, voldoende om je lasten te betalen? En wat als je ziek wordt? Of erger nog, arbeidsongeschikt? En hoe zit het met pensioen? Dat zijn allemaal zaken waar je wel over moet nadenken natuurlijk.

Het Cash Flow Kwadrant van Robert Kiyosaki

cashflow kwadrant Robert KiyosakiEen aantal jaren geleden werd ik in een training voor ondernemers gewezen op het boek Cashflow Kwadrant van Robert Kiyosaki. Dat gaf mij veel helderheid over ondernemerschap. Hoe het uiteindelijk werkt.Het overgrote deel van de werkende mensen bevindt zich aan de linkerkant van het kwadrant, wel 95 %. Dat is de groep mensen die uren inruilt voor geld. Of dat nu in een baan is, of als ZZPer.

 

 

Het eerste kwadrant

Dit vak vertegenwoordigt de grote groep mensen die in loondienst werken. Werk wordt per uur betaald, in wezen ruil je tijd en inzet voor geld. Je krijgt vakantie uren, en je krijgt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Een deel van je risico’s is dus afgedekt.

 

Het tweede kwadrant

Dit is de steeds grotere groep ZZPers.  Maar ook advocaten, notarissen en andere mensen met een vrij beroep vallen in deze groep. vergelijkbaar met een baan, in die zin dat je ook uren declareert, dus uren ruilt voor geld. Er  is dus altijd een plafond aan je inkomen, gewoon omdat er niet meer uren in je week zitten. Jij BENT je bedrijf, dus als jij niet werkt, is er geen bedrijf….

De andere kant van het Kwadrant

Het derde kwadrant

Rechts boven de echte ondernemers.Het grote verschil zit hem in het omschakelen van uren ruilen voor geld, naar werken met een systeem. Samenwerken met andere mensen. Zodat je inkomen niet meer alleen van je eigen uren afhankelijk is.  En niet wegvalt als jij even niet ( kunt) werken…..of zelfs als je met pensioen gaat. Dan loopt je bedrijf door, of je hebt het goed kunnen verkopen.

Het vierde kwadrant

Dit is de groep mensen die geld voor zich laten werken. Met geld kun je investeren, er meer van maken. Of leven van de rente. Je moet dan  wel al heel veel geld bezitten.  Denk aan een paar miljoen…Vaak zijn het de echte grote ondernemers uit het derde kwadrant die in dit kwadrant zitten.

Niet zo vreemd dus dat aan de rechterkant het meeste geld verdiend wordt.

Wat zijn voor jou de mogelijkheden om aan de andere kant van het kwadrant te komen? Heb  je daar ideeën voor, een goed plan? Of ben je helemaal tevreden met hoe het nu gaat? Voel jij je ZZPer? Of toch meer ondernemer?

Er wordt veel geschreven over ZZpers, ze staan volop in de belangstelling. We kunnen er niet omheen,in onze economie neemt de groep ZZPers een steeds grotere plaats in.

Recent verscheen een artikel in de Volkskrant over ZZPers, waarin ze vrij negatief worden neergezet, en kort daarna een artikel van Mattijs Diepraam als reactie daarop.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.